Bağımlılıkla Mücadelede Tüm Kurumlar 'Hep Birlikte'
Uyuşturucu, alkol, tütün, davranışsal bağımlılık konularında farkındalık oluşturması amacıyla İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezince düzenlenen “Bağımlılıkla Mücadelede Hep Birlikte Panel ve Çalıştayı” Çiğli Ana Yerleşkede yapıldı.
İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse’nin moderatörlüğünde yapılan ve İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Çiğli Kaymakamı Adnan Çakıroğlu’nun yanı sıra kamu kurum, kuruluş ve STK temsilcileri ile öğrencilerin takip ettiği çalıştayda, İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Mücahit Yentür, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Emre Erkuş, İl Müftüsü Salih Sezik ve İl Gençlik ve Spor Müdürü Murat Eskici panelist olarak yer aldı.
İstikbal, Değerlerine Bağlı Yetişmiş Bireylerde
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, bağımlılığın çok katmanlı bir mesele olduğuna dikkat çektiği konuşmasında diğer milletlere göre bağımlılıkla mücadele noktasında Türk kültür ve aile yapısının sahip olduğu özellikler sayesinde bir adım önde olunduğunu söyledi. Vali Köşger “ Bilimsel, sosyolojik açılardan tespitler ve çözümler oldukça önemli. Ama bunun çözümü çocuğun bu alışkanlıklara hiç bulaşmaması, gençlerimiz riskli durumlara maruz kalmamasıdır. Sağlıklı bireyler olarak onların sosyal hayata kazandırılmasıdır. Bu da sağlıklı aile olur. Her zaman ifade ederim, istikbal değerlerine bağlı ailelerde yetişmiş bireylerde. Bu milletin temelini oluşturan köklerimizdeki aile yapımıza, özümüze dönmemiz gerekiyor. Çocuğu sevgi, şefkatle sarmalayan, koruyan bir yapıya sahibiz. Her ailenin kendi bir genetiği var. Günümüzde dış etmenlerden olumsuz etkilenen genetiği bozulmaya çalışılan aile yapımıza sahip çıkmamız lazım” diye konuştu.
'Narko Alan' ile Sokak Sokak İzmir’in Her Noktasındayız
İzmir genelinde ilgili tüm kurumlarla topyekûn olarak tüm mücadele yöntemlerine başvurulduğunu ifade eden Vali Köşger, Türkiye’de ilk defa uygulanan 'Narko Alan' projesiyle sokak sokak şehrin her noktasında yer aldıklarını kaydetti. Vali Köşger, “Bireyin madde bağımlılığı kendiyle sınırla kalmıyor, önce tüm aileyi sonra tüm sosyal çevreyi saran bir probleme dönüşüyor. Tüm uğraşlara, profesyonel mücadeleye rağmen 10 kişiden ancak biri rehabilite edilebiliyor. Bu yüzden kişi o dar koridora girmeden müdahale edebilmemiz lazım. Çalıştayın İzmir’in bu can yakan sorununa yardımcı olacağını düşünüyorum. Emeği geçenlere, katılım sağlayanlara, Sayın Rektörümüz nezdinde teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Bağımlılık İle Mücadelenin Çözümü Ailede
İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Köse de özellikle çocukluk ile ilk gençlik yaşlarında maddeye yönelimi önlemek için tüm sosyal kurumların el birliği ile mücadele etmesinin bir zorunluluk olduğuna işaret etti. Bu noktada aile kurumu bütünlüğünün hassas bir görev üstlendiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Köse, “Çocukların yaşadıkları sorunları öncelikle aile içinde rahatça ifade edebilecekleri bir iletişim ortamı mücadelede başarıyı artıracaktır. Erken yaşlarından itibaren çocukların ebeveyn ilgi ve şefkati ile büyümesi bir gerekliliktir. Ailede kişilerin bekledikleri ilgi ve sevgiyi bulabilecekleri bir ortam, bağımlılık ile mücadelenin ilk adımı olarak düşünülmelidir. Madde kullanımı için aile içi iletişim ne denli önemliyse aile bütünlüğünün bozulmasında da bu maddelerin en önemli etken olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Sorunu bireysel tercih veya özgürlük çerçevesi içinde değerlendirmeye yönelik bakış açısı veya aileden kopan bireylerin sayısının artması, günümüzde bu maddelere daha fazla yönelme ile sonuçlanmaktadır” dedi.
Çalıştay Çıktıları İlgili Bakanlıklarla Paylaşılacak
Bağımlılığın her türü ile mücadelede başarılı sonuçlar alınabilmesi için, konunun hem toplum, hem STKlar, hem de kamu kurumları tarafından öncelikli bir mesele olarak algılanması gerektiğini ifade eden Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (İKÇÜSUAM) Müdürü Doç. Dr. Esra Meltem Koç konuşmasında, bu mücadelenin dini, psikolojik, hukuki, sosyal, eğitimsel ve idari yönleri ile ele alınması gereken çok unsurlu bir mesele olduğunu söyledi. Doç. Dr. Koç, “Çalıştay ve panel oturumlarımızda madde bağımlılığı ile mücadelede İzmir ilimizde ne durumda olduğumuzu, ne yapmamız gerektiğini ve nasıl yapmamız gerektiğini farklı kurumların bakış açışıyla ele alacağız ve bu ayrıntılı değerlendirmeler sonucunda oluşacak çalıştay raporumuzu ilgili bakanlıklarımız ile paylaşacağız” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Rektör Prof. Dr. Saffet Köse’nin moderatörlüğünde, İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Mücahit Yentür, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Emre Erkuş, İl Müftüsü Salih Sezik ve İl Gençlik ve Spor Müdürü Murat Eskici'nin panelist olarak yer aldığı ilk oturuma geçildi.
Bir Kereden Bir Şey Olmaz Demek Çok Yanlış
Panelistlerden İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Emre Erkuş, ‘Bağımlılık Nedir?' göstergeleri, seyri, döngüsü gibi başlıkları ele aldığı sunumunda bireyin tütün, alkol bağımlısıyken madde kullanımına başlama oranının tekil madde kullanım oranlarına göre daha yüksek olduğunu aktardı. Doç. Dr. Erkuş, “Bir kere kullanımda bile bağımlı olma oranı çok yüksek maddeler bulunmaktadır. Bir kere başlanıldığı zaman artık bireyin sağlıklı haline dönme süreci oldukça zor, uzun süren rehabilitasyon süreçleri başlıyor. ‘O yüzden bir kereden bir şey olmaz’ özendirmelerine kanmadan, hiçbir şekilde başlamamak, merak etmemek ve gerekli çabanın gösterilmesi gerek” diye konuştu.
150 Bin Gencimize Ulaştık
İl Müftüsü Salih Sezik de manevi danışmanlık desteğiyle bir çok kamu kurumuyla ortak çalıştıklarını kaydetti. Önleme, mücadele ve bilinçlendirme başlıklarında çalıştıklarını ifade eden İl Müftüsü Sezik, “30 ilçede müftülükler olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu yıl 8 ayrı kurumla protokoller çerçevesinde başta KYK’lar olmak üzere gençlik merkezleri, ceza infaz kurumları, sosyal hizmet merkezleri ile çalıştık. Bu yıl 150 bin gencimize en az bir kere manevi danışmanlık yöntemiyle ulaşmışız. Hiç kuşkusuz bu yeterli değil. Daha çok kişiye ulaşmamız gerekiyor. Uzatamadığımız eller bizden hesap soracaktır. Rabbimizin ayet- i kerimede buyurduğu gibi ‘O’nun rahmetinden ümit kesmeyin. Allah dilerse bütün günahları bağışlar. Doğrusu O çok bağışlayıcı, çok merhametlidir” ifadelerini kullandı.
Eğitimlerimizle 1 Buçuk Milyon Öğrenci Ve Yetişkine Ulaştık
İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Mücahit Yentür, 738 bin öğrenci, 56 bin öğretmen, 1830 rehber öğretmen, psikolojik danışmana sahip İzmir’de, bağımlılıkla mücadele başlığında etkin olarak çalıştıklarını ifade etti. Eğitim kurumlarında yürütülen bağımlılık faaliyetleri ile ilgili bilgi veren İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Yentür, “Madde, alkol, tütün, teknoloji bağımlılığı ve güvenli internet başlıkları eğitim sistemimizin en önemli ögesi haline geldi. Egosantrizm, benmerkezci yaklaşım ne kadar fazlaysa toplumsal olaylara duyarlılık o kadar azalır. Bizler çocuklarımızda empati kurma bilincini oluşturmamız lazım. Bir insanı yetiştirirken aklına hitap edeceğiz, aklıselim olacak, egosentrik anlayıştan uzak olarak kalbi selim olacak ve aynı zamanda zevk-i selim sahibi, estetik sahibi olacak. Bu üçünü birleştirdiğimiz zaman eğitim-öğretim sürecindeki bilgi, davranış bilinciyle tamamlanacak” dedi. İzmir özelinde yürütülen çalışmaları rakamsal verilerle paylaşan Yentür, teknoloji bağımlılığı konusunda 476 bin, sağlıklı beslenme konusunda 506 bin, tütün bağımlılığı başlığında 344 bin, alkol bağımlılığı başlığında 99 bin, madde bağımlılığı başlığında 115 bin olmak üzere il genelinde 1 milyon 542 bin öğrenci ve yetişkine ulaşarak yerel koordinasyona katkı sağladıklarını aktardı.
Gençler Kırmızı Çizgimiz
İl Gençlik ve Spor Müdürü Murat Eskici de bakanlık olarak önleyici tedbirler başlığında yaptıkları çalışmaları paylaştı. Gençlik merkezleri, gençlik kampları faaliyetleri sayesinde üniversiteler ve Yeşilay ile ortak birçok etkinliğe imza attıklarını kaydeden İl Gençlik ve Spor Müdürü Eskici, “Bakanlığımız bu sene 8 tematik kamp ile 1440 gence farkındalık eğitimi verdi. 237 proje için STK’larımıza 19 milyon destek sağlandı. İzmir’de 29 STK’ya 4 milyona yakın destekte bulunuldu. İzmir’de toplam 1040 spor kulübümüz var, 300 kulübümüze 5 milyona yakın destekte bulunduk. Tesisleşmeye önem veren bakanlığımız gençlerimizin daha ulaşabilir tesislere ulaşması için bu yıl İzmir’de 15 okula daha halı saha imkânı sağladı. Spor hayatın vazgeçilmezi. Sporun bedensel ve ruhsal faydalarını düşünürsek bağımlılıkla mücadelede oldukça önemli bir rolü var. Gençlerimiz bizim kırmızı çizgimiz, onları en iyi şekilde geleceğe taşımak için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
İzmir’deki Tüm Muhtarlarla Bir Araya Geliyoruz
Uyuşturucu ile mücadelede sadece polisiye tedbirlerin yeterli olmadığını aktaran İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, çalıştayda bir araya gelen kurumların faaliyetlerinin de oldukça önemli olduğunu kaydetti. Uyuşturucunun yüzde 70 oranda evlerde kullanımın olduğunu aktaran İl Emniyet Müdürü Şahne, il genelindeki tüm muhtarlarla düzenledikleri toplantılarla bir araya geldiklerini söyledi. İl Emniyet Müdürü Şahne, “ İl genelinde düzenlenen 2137 farkındalık etkinliğiyle,187 bin kişiye ulaşıldı, 200 binin üzerinde broşür dağıtıldı. "Narko Alan" projesindeki 650 personelimiz ve 100’ün üzerinde ekiplerimizle tüm ilçelerimizde mücadelemize kararlılıkla devam ediyoruz. Mahalle muhtarlarımızla iki tur toplantılar yaptık. Özellikle evlerdeki kullanımın dışında metruk binalar için tedbirlerimiz aldık. "En İyi Narkotik Polisi: Anne" projesi kapsamında 18 ayda verilen 1470 eğitimle 157 bin 596 anneye ulaşıldı. 2022 yılında 22 bin 473 olaya müdahale edildi, 1800 şahsın tutuklanması sağlandı. Bu rakamların 2023-2024 itibariyle aşağıya ineceğini düşünüyoruz” dedi.