Rektör Köse, ‘Atıksız Körfez Dönüşen Gelecek Projesi’ne Katıldı

Konak Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından yürütülen ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin (İKÇÜ) paydaşı olduğu ‘Atıksız Körfez Dönüşen Gelecek Projesi’nin dördüncüsü Sasalı’da yapıldı. 
İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse’nin de yer aldığı programa, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Kaynak Yönetimi ve Balıkçılık Daire Başkanı Doç. Dr. Mahir Kanyılmaz, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Alper Tuğbay, Konak İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ruhşan Özdemir Çifçi, İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tevfik Tansel Tanrıkul ve Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökdeniz Nejer, proje paydaşlarının temsilcileri, akademisyenler ile çok sayıda çevre gönüllüsü katıldı.
İzmir Körfezi'nin temizlenmesi amacıyla Konak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün yürütücülüğünde devam ettirilen projenin Sasalı etabında konuşan Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, sürdürülebilirlik için insanlığın tabiatın tükenebilir bir varlık olmasını kabul etmesinin gerektiğini söyledi. 
Körfezimizi Maviye Dönüştürmek İçin…
Tüketimin yükseldiği, sanayileşme ve kentleşmenin tavan yaptığı bir dünyada, çevre sorunlarının da en üst noktalarda yaşandığına vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Köse, “Dünyada var olan kıtalara yeni bir çöp kıtası eklendi. Plastik ve atıkların bir kıta büyüklüğüne ulaştığını düşünürsek; emanete ihanet etmeden, gelecek nesillere yaşanacak güzel, temiz bir dünya bırakmalıyız. Tarımsal, endüstriyel ve kentsel atıklar denizlerimizi kirletiyor. Ekosistem bozuluyor ve biyoçeşitlilik azalıyor. Bu sorunlara yönelik gerek projelerle, gerek Ar-Ge çalışmalarıyla resmi kurumlarımızın bir arada olduğu çalışmalar büyük önem arz ediyor. Son olarak Marmara Denizi’nde yaşanan tahribatı hep birlikte gördük. İzmir’imizin bu noktalara gelmemesi adına, körfezimizin bozulan dengesini düzeltmek adına uygulanan bu projeye büyük önem veriyoruz. Su Ürünleri Fakültemiz ve Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültemiz ile böyle çabaların her zaman yanında olduğumuzu hatırlatmak isterim.  Projeye destek veren, emek veren herkesi kutluyor ve şükranlarımı sunuyorum” dedi. 
Emanete Sahip Çıkmak Asli Yapısını Korumakla Olur
İlahiyatçı olarak konuya farklı bir bakış açısı getiren Rektör Prof. Dr. Köse, çevreye zarar verme,  tahrip etme, ölçüsüzce kullanma anlayışının, yeryüzünü insanlara bir nimet olarak yaratan Allah'a karşı yapılan saygısızlık olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Köse, “Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de Nahl Suresinde denizlere ilişkin üç hususu dikkatimize sunuyor.  Birinci olarak çıkardığınız balıklarla taze et yemektesiniz diyor.  İkinci olarak ondan giyiminizde yararlandığınız süs-eşyaları takılar çıkartmakta olduğumuzu hatırlatıyor ve son olarak gemilerin suda taşımacılık ve ticaret yaptığından söz ederek denizin ne büyük bir nimet olduğunu vurguluyor. Rum Suresinde ise insanlığın kendi elleriyle karada ve denizde fesad ortaya çıkardığını ve yaptıklarının bir kısmından ders almaları gerektiğini öğütlüyor. Burada fesad bozulma anlamında kullanılıyor. Yüce kitapta insanlığın bu bozulmanın farkında olarak nimetlerden yararlanması emrediliyor. Buna göre denizler bize emanet ve emanete sahip çıkmak ancak aslını korumakla olur” ifadelerini kullandı.

İlgili Resimler


Menüyü Kapat