İKÇÜ Yayın Sıralamasında İlk Sırada Yer Aldı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan “Üniversite Yıllık İzleme ve Değerlendirme Raporu“na göre İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ), İzmir üniversiteleri arasında SCI, SCI-Expanded, SSCI, AHCI ve ESCI endeksli dergilerde yayımlanmış öğretim elemanı başına düşen yayın sayısında ilk sırada yer aldı.

Her yıl YÖK tarafından yapılan ve üniversitelerin performanslarının sonuçlarını içeren  “Üniversite Yıllık İzleme ve Değerlendirme Raporu” yok.gov.tr adresinde yayımlandı. 2018, 2019, 2020 yıllarını kapsayan Üniversite Yıllık İzleme ve Değerlendirme Raporlarında İKÇÜ, SCI, SCI-Expanded, SSCI, AHCI ve ESCI kategorisinde İzmir’de bulunan yükseköğretim kurumları içinde birinci oldu. Akademi dünyasının en önemli uluslararası dergilerinde yapılan yayınları kapsayan bu kategori, dünyanın en prestijli dergilerindeki çalışmaları içine alıyor. 2018 ve 2019 yıllarında URAP sıralaması indeksine göre 2010 yılından sonra kurulan üniversiteler arasında üst üste üçüncü sırada kendine yer bulan İKÇÜ, 2020 verilerine göre ikinci sırada bulunuyor. Eğitim ve öğretim, araştırma-geliştirme, proje ve yayın, uluslararasılaşma, bütçe ve finansman ile topluma hizmet ve sosyal sorumluluk alanlarını içine alan YÖK’ün değerlendirmesinde SCI, SCI-Expanded, SSCI, AHCI ve ESCI endeksli dergilerde yayımlanmış öğretim elemanı başına düşen yayın sayısı 0,665 olarak gerçekleşti. 2018 yılından sonra her geçen yıl yayın oranı artan İKÇÜ, TÜBİTAK tarafından öğrenci ve öğretim elemanlarına verilen ulusal ve uluslararası araştırma bursu sayısı göstergesinde yine İzmir’de Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nin ardından üçüncü sırada yer aldı.

Yayımlanan değerlendirme raporu hakkında konuşan İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, özellikle tıp ve mühendislik alanında her geçen yıl artan bir ivme yakaladıklarını söyledi. Rektör Köse “Biz, pandemiye kadar olan süreçte değerlendirme kriterlerinde ve 45 göstergenin her birinde yukarı doğru ivme kazanmış bir gelişme yakalamıştık. Özellikle sosyal bilimler alanında pandemi nedeniyle alan araştırmalarımızda bir düşüş olduğunu gördük. Elbette bu durum, her yükseköğretim kurumu için de geçerli. Esas olan burada sağlık bilimleri ve mühendislik alanlarımızın üretmeye devam etmesiydi. Onlar da bu çabayı gösterdiler. Ben bu vesileyle sağlık ve fen bilimleri alanında başarıya katkı veren akademisyenlerimize en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Diğer alanlardaki akademik personelimizin önümüzdeki yıl daha yüksek bir motivasyonla başarıda pay sahibi olma gayreti içinde olacaklarına inanıyorum” dedi.  

İlgili Resimler


Menüyü Kapat