İKÇÜ’de Psikolojik İlk Yardım Eğitimleri Başladı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)  Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezince deprem seferberliğine katılan öğrencilere ‘Psikolojik İlk Yardım (PİY)  Eğitimi’ verildi.

Eğitimde yardım seferberliğinde gönüllü olan, Sağlık, Kültür ve Spor (SKS) Daire Başkanlığı bünyesinde bulunan topluluklara mensup öğrencilere; depremden doğrudan veya dolaylı olarak etkilenen bireylerle nasıl iletişim kurulması gerektiği anlatıldı.

Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin ile merkezde görevli akademik personelin verdiği eğitimde, sahada yardım faaliyetlerine katılan gönüllülerin depremzedelerle kurdukları iletişim dilinin çok önemli olduğu aktarıldı.

İsteyen Herkes PİY Eğitimi Alabilir

Psikolojik ilk yardımın, bir tanı ya da tedavi yöntemi olmadığının altını çizen Prof. Dr. Mustafa Şahin, afetler ya da olağan dışı olaylar sonrası etkilenen kişilerin sadece yanlarında durarak dinleyerek bile önemli bir destek olunduğunu aktardı. Prof. Dr. Şahin, “Psikolojik ilk yardımın amacı bireylerin İyilik hallerini korumaya yöneliktir. Bu bir tedavi değildir, Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul edilen bir afet yardım tekniğidir. Tıpkı fiziksel ilk yardım gibi neredeyse herkesin öğrenebileceği bir beceridir ve isteyen her insan eğitim alabilir. Bu yaklaşımla desteğe ihtiyacı olan kişinin yanında durarak, fiziki ihtiyaçlarına cevap vererek bir dayanışma ortamı sağlanır. Bir nevi birey ile kaynaklar arasında bir köprü görürsünüz” dedi.

Depremzede Bireylere Daha Bilinçli Dokunmalıyız

PDR Merkezi olarak depremin ilk gününden itibaren aktif olarak sürece dâhil olduklarını kaydeden Prof. Dr. Mustafa Şahin,  Psikolojik Destek Masası sayesinde İKÇÜ’lü depremzede öğrencilerle, aileleriyle, personelden deprem bölgesinden İzmir’e gelen yakınlarıyla kurdukları temasların devam ettiğini belirtti. Prof. Dr. Şahin, “SKS’den gelen talep ve destek vesilesiyle sahada çalışan gönüllü öğrencilerimizin, depremzede bireylere daha bilinçli dokunabilmesi için bu eğitimi düzenledik. Bu eğitim sayesinde doğru bilinen yanlışların yapılmasının da önüne geçmiş oluyoruz Ne kadar bilinçli olursak o kadar etkili şekilde çalışmalara faydamız dokunur” diye konuştu. Prof. Dr. Mustafa Şahin, bu eğitimin yelpazesinin genişleterek tüm akademik ve idari personele ulaştırmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

İzle, Zorlamadan Dinle, Duygularına Eşlik Et

Öğrencilere bir sunum yapan Ars. Gör. İlkyaz Kaya Yıldırım da psikolojik ilk yardımda bireylerle iletişime geçilirken uyulması gereken aşamalar hakkında bilgi verdi. “İzle, zorlamadan dinle, duygularına eşlik et” gibi aşamalarla afetzedelerle doğru kanallarda bağ kurmanın önemine değinen Yıldırım, afetlerden sonra korku, kaygı gibi duygusal tepkilerin kişiden kişiye farklılık gösterebileceğini aktardı. Yıldırım, “Depremden sonraki ilk üç gün yoğun duygusal belirtiler görülür, ilk üç haftada ise bu belirtiler artar.  Ama üç ay sonrasında duygusal belirtilerde azalma görülmüyorsa kronik bir gidiş var demektir ve bu noktada uzman yardımı şarttır. Yaşadığımız süreç, sahada yardımlarda bulunan gönüllülerimizin gözlemleri ve destekleri açısından oldukça önemli.  Eğitimlerde gönüllülere, depremzedelerin kendilerini güvende hissetmelerini sağlamak, sosyal, fiziksel ve duygusal desteğe güvenli ve daha hızlı erişmesine, diğer birimler, kurumlar ve kişiler ile ilgili bilgi sahibi olmasını sağlamak, mümkün olan en kısa sürede aile üyeleri, arkadaşları, yakınları gibi sosyal destek mekanizmalarına ve diğer yardım kaynaklarına ulaşmalarına köprü olmak, yaşanan travmatik durumda yalnız olmadıklarını hissettirmek gibi yaklaşımları aktarıyoruz” ifadelerini kullandı. 

İlgili Resimler


Menüyü Kapat