İKÇÜ Senatosundan Bakan Pakdemirli’ye Teşekkür Plaketi

İKÇÜ Senatosundan Bakan Pakdemirli’ye Teşekkür Plaketi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’yü ziyaret etti.

Dekanlar ve yönetim kurulu üyelerinin yer aldığı İKÇÜ Senatosu tarafından alınan karar ile bölgemizde ve ülkemizdeki orman yangınlarındaki başarılı yönetimi sebebiyle Bakan Pakdemirli’ye Rektör Prof. Dr. Saffet Köse tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

Bakan Pakdemirli’nin İKÇÜ ziyaretine İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Çiğli Kaymakamı Adnan Çakıroğlu, Ak Parti İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan ve Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu da eşlik etti.

Bölgenin Tek Orman Fakültesi Sorumluluğunun Bilincinde

Senato Toplantısına katılan Bakan Pakdemirli’nin ziyaretinde konuşan Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, sonraki nesillere yaşanabilir bir çevre bırakma sorumluluğunun bilincinde olduklarını ve bölgenin tek Orman Fakültesine sahip İKÇÜ olarak bu alana katkı sunmak için çalıştıklarını söyledi. Prof. Dr. Köse: “Bilgiyi dört duvar arasına sıkıştıran bir bakış yerine; bölgesi, ülkesi ve insanlık için üreten bir akademiyi oluşturmak arzusundayız. Sizin de yakından takip ettiğiniz üzere fakültemiz bölgede önemli çalışmalara imza atıyor. Daha fazla alanda çıktı üretmek gerektiğinin farkındayız. Ormanlar sadece ağaçlardan ya da bitkilerden ibaret yapılar değildir. İçinde hayatlarını sürdüren çok sayıda canlı ile ormanlar tabii dengenin korunmasında ve biyoçeşitliliğin devamında son derece önemli aynı zamanda stratejik varlıklardır. Bu çerçevede tarıma ve ormana sahip çıkmanın aslında vatana, millete ve geleceğe sahip çıkmakla eşdeğer olduğunu biliyoruz” dedi.

Bakan Pakdemirli’nin Başarısı Takdire Şayan

Orman yangınları ile mücadelenin ötesinde yangınların ortaya çıkışını engellemeye dönük çalışmaların da önemli olduğunu kaydeden Rektör Prof. Dr. Köse,  topyekûn verilen mücadelede İKÇÜ’nün de yer aldığını söyledi. Bu noktada Bakan Pakdemirli’nin yangınlarda sahada ortaya koyduğu mücadele, yönetim anlayışı ve sonraki süreçlerde yeşillendirmeye yönelik bakanlıkça yürütülen projelerin hayata geçirilmesi adımlarındaki başarısının takdire şayan olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Köse, “Her açıdan olumsuz sonuçlara gebe olan kriz durumunu yüksek düzeyde sevk ve idare kabiliyetiniz ile daha fazla yayılmadan engellediniz. Küresel ölçekte yıkıcı etkileri olabilecek bir felaketi en az hasarla atlatmakta büyük sorumluluk aldınız. Çok sayıda kahramanlık hikâyesini içinde barındıran bu yangınlarda gösterdiğiniz liderlik için size senato olarak teşekkürlerimizi sunuyoruz” diye konuştu.

İKÇÜ Orman Fakültesi Bizim İçin Çok Değerli

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise Rektör Köse nezdinde tüm İKÇÜ Ailesine şükranlarını ileterek; “İKÇÜ genç bir üniversite ama bugüne kadar ki aldığı mesafe itibariyle Rektör hocamızın ve tüm hocalarımızın aldığı başarılarla daha da iyi noktalara gideceğini ispat etmiştir. İKÇÜ’nün şu ana kadar bizlere olan katkıları için teşekkür ediyorum ve bundan sonra da katkı sunacağını biliyorum. Buradaki değerli hocalarımızın bizlere destek olacakları önemli alanlar var. Vereceğiniz projelere olan desteklerimize devam edeceğiz. İzmirli hemşerilerimizin bir orman fakültesi var. Bölgenin tek Orman Fakültesi olan İKÇÜ Orman Fakültesi bizim için çok değerli” dedi.

Mega Hedeflerimiz Var

Akademik camiaya her zaman destek olduklarını ve tüm üniversitelerden gelen taleplerin çözümü içerisinde yer aldıklarını belirten Bakan Pakdemirli, “Birlikte yapabileceğimiz çok şey var. 60 enstitümüz var. YÖK ile yaptığımız protokol ile tüm enstitülerimizin kapısı üniversitelerimize açık. Bakanlık Ar-Ge çalışmaları için yaklaşık 1 milyar lira bütçe arıyoruz. Tarım alanındaki Ar-Ge’nin yüzde 70’ni bakanlığımız yapıyor. Özel sektörün bu payın içinde daha çok olması gerektiğini düşünüyoruz. Biz Türkiye için Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hep ilk on hedefindeyiz. Tarım alanında ilk ona girdik ve tüm alanlarda ilk on hedefine yönelik çalışmaktayız. Mega hedeflerimiz doğrultusunda bilgi, teknoloji üretmemiz lazım. Bilgi teknolojilerinin en iyi gelişim yerleri üniversitelerimizdir. Üniversitelerimiz bu noktada önemli görevler üstlenmektedir” diye konuştu.

21.Yüzyıl Su ve Gıda Alanındaki Mücadelelerle Geçecek

20. yüzyılın yeraltı kaynaklarıyla mücadele ile geçtiğini, 21.yüzyılın da su ve gıda alanındaki mücadelelerle geçeceğini vurgulayan Bakan Pakdemirli, bilgi, teknoloji, savunma sanayinde atılan başarılı adımlar kadar tarım ve gıda alanında da atılacak adımların oldukça elzem olduğunu aktardı. Bakan Pakdemirli: “Gelinen süreç kendi kendine yeterlilik ve üretme kabiliyetinin hangi teknolojide olursak olalım elzem olduğunu gösteriyor. 2021 yılında birçok sınavdan geçtik, ciddi şekilde iklim değişikliğinden geçtik. Geçtiğimiz yılın son 141 yılın en sıcak yılı olduğu ve tarihe geçtiği bir gerçek. Bu gerçekle selleri, orman yangınlarını yaşadık.  Bakanlık olarak tüm olumsuzluklardan etkilenen 651 bin çiftçimiz için bir tedbir paketi hazırladık” dedi.

Dünya Tarihinin İlk Elektrikli Traktörü Birkaç Aya Bantlarda

Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkilerinin artmasıyla, suyun daha etkin ve verimli kullanılması ve yönetilmesi için Cumhuriyet tarihinin ilk Su Şurası'nın yapıldığını söyleyen Bakan Pakdemirli, dünya tarihinin ilk elektrikli traktörünün birkaç aya bantlardan çıkacak aşamaya geldiğini de müjdeledi. Bakan Pakdemirli: “Türkiye'nin hatta dünya tarihinin ilk elektrikli traktörünü üretme noktasına getirdik. Birçok projemizi hayata geçiriyoruz. Hayvan takip sisteminin önemli bir parçası olan Akıllı Küpe sistemini geliştirdik. 20 bin hayvan için pilot uygulamalarımız devam ediyor. Hem planlama hem hayvan sağlığı, döl verimi, hayvanın sıkı takibi masrafların azalması gibi noktalarda fayda alıyoruz” diye konuştu.

Geleceğe Nefes

11 Kasım'ın 2019 yılında "Milli Ağaçlandırma Günü" ilan edildiğini anımsatan Bakan Pakdemirli, aynı gün Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal sorumluluk kampanyası olan "Geleceğe Nefes"i 81 ilde tüm vatandaşlarla başlattıklarını kaydetti. Bakan Pakdemirli, “1.2 milyon vatandaşımız ile 13.8 milyon fidanı 4 saat gibi sürede toprakla buluşturarak iki Guinness Dünya Rekorunu kırdık. Yeşilin arttırılmasında dünyada ilk dörtteyiz. Eksikliklerimiz olabilir. Bu konuda yapılacak her katkıya hazırız. Tüm kapılarımız hocalarımıza açık.” şeklinde konuştu.

Orman Yangınları

“Yeşili arttırırken korumak da en büyük görevimiz” diyen Bakan Pakdemirli,  2021 yılındaki orman yangınlarının araştırılması için hem teknik hem de bilimsel çalışmaların da devam ettiğini söyledi.  Bir senede kaybedilen toplam alanın 7-8 mislisinin geçtiğimiz yaz ki yangınlarda yitirildiğini aktaran Bakan Pakdemirli, “2021 yangınları Cumhuriyet tarihinde yaşanılan en büyük yangınlardan biriydi. Yılda ortalama 3000 yangın olur ve bunlardan 5 ila 6 tanesi büyük olur. Ancak geçen sene aynı tarihlerde çıkan 16 büyük yangınla mücadele ettik. Süper güç olabilirsiniz. 2 ülke ile savaşırsınız 5 ülke ile savaşırsınız. Ama 16 ülke ile savaştığınız zaman netice almanız zor olabilir. Buna ne askeriniz, ne teçhizatınız yeter. Orman Teşkilatımız dünyada sayılan teşkilatlardan bir tanesidir. 182 yıllık teşkilatımız canla başla çalışan gerektiğinde canlarını feda eden personelimizle mücadelemizi verdik. 88 hava araçlı bir filoyu yönettik. Her zaman söylediğim gibi yangını uçaklar helikopterle söndürmez, yerdeki, personelimiz söndürüyor. Bu işler helikopterlerle olsaydı, üretici ülkeleri Rusya’sı, Kanada’sı, Amerika’sı neredeyse bir sene süren büyük yangınlarla mücadele etmezdi. Bu yıl için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yangınlar çıkmadan önce alınacak tedbirler çok önemli, Çok ciddi şekilde bilimsel olarak hazırlanan risk haritalarımız, materyallerimiz var. Yangınların en başta tespiti, gerekiyorsa da hem gündüz hem gece müdahalelerinde kullanılmak üzere 4 olan insansız hava aracı (İHA) sayımızı bu yıl sekize çıkardık. Dünyada ne teknoloji varsa bu teknolojilerin hepsini kullanma konusunda tüm çabaları sarf ediyoruz.” dedi.

Menüyü Kapat